HOME INFORMATIE CURSUS TRAINING FRANKRIJK FOTOPAGINA


Achtergrond van Nordic Walking

Nordic Walking als sport is ontstaan in Finland vanuit de, in de zomer, gebruikte trainingsvorm van de crosscountry skiërs.Exel heeft, in samenwerking met wetenschappers, medici en fitnessprofessionals, speciaal ontwikkelde Nordic Walking poles ontworpen. De poles zijn gemaakt van koolstofcomposiet (carbon) welke grondstof borg staat voor een grote stevigheid en duurzaamheid, maar toch zeer licht in gewicht is. De ergonomische ontwikkelde handvaten en de speciale polsriemen (straps) zorgen ervoor dat er een efficiënte krachtoverdracht mogelijk is. De verwisselbare pole-punt en de dop om een verbeterde grip en schokabsorptie op straat mogelijk te maken, zorgen voor een effectieve afzet tijdens het Nordic Walken.


Om het Nordic Walking te ontwikkelen en wetenschappelijk verder te onderbouwen is de International Nordic Walking Association, (INWA) opgericht. Hierin zitten naast vertegenwoordigers van Polar Electro en Exel, afgevaardigden uit landen waar Nordic Walking wordt uitgedragen (Zwitserland, Engeland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Finland). Voor Nederland (Benelux) is dit Elmakes –Nordic Walking Nederland. Nordic Walking Nederland werkt nauw samen met de partners van de INWA en onderzoeken hebben aangetoond dat techniektrainingen zeer belangrijk zijn om de juiste gezondheidsaspecten te verkrijgen.
 Nordic Walking Nederland en de INWA staan garant voor kwaliteit en om dit te waarborgen zijn alle INWA gecertificeerde instructeurs opgenomen in een centraal register en moeten zij om de licentie te behouden, zich regelmatig bijscholen.


Nordic Walking kent 3 technieken:

1. Sporttechniek
De sporttechniek is geschikt voor zeer fitte sporters die een uitdaging willen in een sport, waarin de fysieke grenzen verlegd gaan worden. Door een uitgekiend trainingsprogramma wordt Nordic Walking meer dan wandelen met poles alleen.
Naast heuveltrainingen en Nordic Walking op wisselende ondergronden, staan oefeningen voor alle grote spiergroepen van het lichaam centraal.

2. Fitnesstechniek
De fitnesstechniek is een total body workout waarbij het Nordic Walking centraal staat. Bij een goed uitgevoerde techniek zullen de deelnemers alle voordelen van deze trainingen aan den lijve ondervinden. De hartslag is gemiddeld 5-17 slagen hoger en het energiegebruik kan tot 46% toenemen. Deze gegevens maken dat het uithoudingsvermogen, al direct vanaf de eerst training, optimaal getraind wordt. Nordic Walking kun je alleen doen, maar trainen in een groep is motiveerden en gezellig.

3.Gezondheidstechniek
De gezondheidstechniek is voor iedereen met een lichamelijke beperking de manier om in de buitenlucht aan zijn conditie en lichamelijke gesteldheid te werken. Door het lopen met de speciaal ontwikkelde poles, worden de gewrichten ontlast, treedt er in nek-schouderregio ontspanning op en wordt de wervelkolom ondersteund. Bij lichamelijke klachten aan de wervelkolom, gewrichten van heup, knie en enkels is Nordic Walking een uitkomst. Door de extra steun die de poles tijdens het wandelen geven, is er een grotere stabiliteit waardoor overbelastingsklachten niet of minder snel optreden. Bij het behandelen van bekkeninstabiliteit, whiplash, fibromyalgie, RSI en chronische rugklachten is in de praktijk gebleken dat Nordic Walking een uitkomst biedt. Verder biedt Nordic Walking ook hartpatiënten, mensen met overgewicht, diabetes, COPD, (astma, bronchitis e.d.) een unieke mogelijkheid om hun conditie te verbeteren.


Helène Ras
nordicwalkingijmuiden@gmail.com
Tel: 0255-515567 / 06 40273992

bankrekeningnr: 14 32 72 810  
t.n.v.
Helène Ras 

 

 

© Alle afbeeldingen en teksten zijn onder de auspiciën en copyright van Helène Ras